Over mij

Ik ben Henk ’t Jong (1948), historicus, en liefhebber van oude steden. Aan de universiteit van Leiden ben ik afgestudeerd op een onderwerp over de nederzettingsgeschiedenis van de Hollandse middeleeuwen. In de praktijk heb ik, o.a. in Archeon, veel kennis opgedaan over het bouwen van historische huizen. Dan kom je automatisch ook in aanraking met archeologie en monumentenzorg en al doende heb ik veel geleerd over de Nederlandse (en ook buitenlandse) bouwhistorie. Ik ben met name een kenner van bakstenen geworden en van wat je daar allemaal mee kan doen. Daarnaast heb ik als mediëvist (middeleeuws historicus) een serie boeken geschreven over de vroege geschiedenis van Holland tussen 1100 en 1400, over middeleeuws Dordrecht en over graaf Floris V. Zie de titels hier. Dordtenaren kennen mij als voormalig docent aan de cursus Dordtologie en van mijn blog Apud Thuredrech.

Foto Fokko van der Straaten, 2023

Ik ben geboren in Sliedrecht in een familie die daar al in 1600 woonde. Eind 1973 kwam ik naar Dordrecht. Aanvankelijk had ik een huisje op de Nieuwbrug in het centrum, maar vanaf 1979 woonde ik met vrouw en kinderen in de Vondelstraat in Oud Krispijn. Ons gezin verhuisde in 1988 naar de Dubbeldamseweg en sinds die tijd wonen we daar met veel genoegen. Ik ben getrouwd met een volbloed Dordtse (al kwam haar vader uit Leiden en haar moeder uit het Westland) en we hebben twee zoons. De oudste woont met zijn gezin in Dordrecht, de jongste woont met het zijne in Scheveningen en zou graag terug willen. We hebben vier kleinkinderen.

Tijdens corona ben ik in de buurt gaan wandelen en heb er vanaf februari 2020 foto’s gemaakt van wat ik tegenkwam. Tot nu toe hebben heel wat buren die grijsaard met zijn baard door de straat zien lopen, al klikkend met zijn mobieltje. Dat was ik dus. Ik wil jullie graag allemaal kennis laten maken met wat ik al rondlopend en studerend heb ontdekt en geleerd. Daarom dus dit nieuwe blog: Krisis in Krispijn (KIK).