LAATSTE NIEUWS!

Aanwijzing als beschermd stadsgezicht is een optie

Precies een jaar geleden meldde ik bij de door Historisch Platform Dordrecht net opgerichte werkgroep Verwaarloosd Dordts Erfgoed mijn project over Nieuw-Krispijn aan. Mijn informatie was toen nog gebaseerd op de vijf blogs die ik toen in september-november 2021 op mijn Apud Thuredrech blog had geplaatst . Ik sloot dat serietje af met de belofte en hoop:

Ik wil dit blog verspreiden naar allerlei Dordtse instanties en Dordtenaren om te kijken of er ‘draagvlak’ is (ik lijk wel een ambtenaar…) voor een betere bescherming van een stuk Dordts erfgoed, waar men tot nu toe nauwelijks naar heeft omgekeken.

Ik ben benieuwd.

Daar kwam eigenlijk erg weinig reactie op al heb ik toen wel een gesprek gevoerd met mensen van de vereniging Oud-Dordrecht. En natuurlijk was Monumentenzorg op de hoogte van mijn bezorgdheid. Er waren genoeg vrienden en kennissen die het volkomen met me eens waren, maar er kwam eigenlijk niets van de grond.

U weet dat ik de website waarop u dit leest ben begonnen toen die zomer van 2023 de ‘gele panelen-kwestie’ aan de Mauritsweg losbarstte. Dat was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Lokaal heeft die start van Krisisinkrispijn best veel publiciteit opgeleverd en mij gesterkt in het doen van meer en diepgaander onderzoek. De resultaten daarvan heb ik in inmiddels 34 blogs bekend gemaakt. En ik ga nog even door.

Naast een soort inventarisatie van zorgwekkende situaties zijn de blogs ook stukjes historie. De geschiedenis van dit deel van de wijk, die nooit goed is onderzocht, is tegenwoordig een stuk beter bekend. De groei van de bebouwing, de invloed van de ontwerper-bouwers en de bouwstijlen van de huizen zijn nu ook duidelijker. En er zijn nog meer typen onderzoek mogelijk. Daar zult u in de toekomst ook nog het nodige over lezen.

Intussen heeft de werkgroep Verwaarloosd Dordts Erfgoed alle aanmeldingen verwerkt en er een lijst van 12 bedreigde monumenten zowel in de binnenstad, als in de 19e eeuwse schil en het ‘buitengebied’ over uitgebracht. 16 april 2024 kwam de lijst op internet en ik las hem de volgende dag. Wie beschrijft mijn verrassing toen ik las dat mijn bijdrage ook in de lijst staat. Hier kunt u het hele rapport lezen maar ik geef hieronder de tekst over Nieuw-Krispijn-Oost:

De naam Nieuw Krispijn zet ons eigenlijk op het verkeerde been: het is het oudste deel van Dordrecht ten zuiden van de spoorlijn, in de bocht naar het zuiden. Voor betere bescherming is volgens de werkgroep alle aanleiding, want het is een sfeervolle buurt met verrassende, maar vaak onderkomen panden, of zo ingrijpend gemoderniseerd dat het oorspronkelijke karakter met mooie architectonische details verloren dreigt te gaan of al is gegaan. De buurt is dan ook terecht genomineerd. Wat er staat is een caleidoscoop van neo-stijlen met een zweem van Jugendstil en ook vroege Woningwet-bouw in Amsterdamse Schoolachtige baksteen-architectuur. Kortom: een onderschat buurtje dat meer aandacht verdient en dat ook recent krijgt door acties van een van de buurtbewoners die er zelfs een aparte website voor heeft opgezet: KrisisinKrispijn.nl. Die site raakt gevuld met interessante details over nu en hoe het was en toont daarbij aan dat veel mooie details verdwenen zijn en nog verder dreigen te verdwijnen.
De werkgroep meent dat er alle aanleiding is voor een betere inventarisatie van wat er nog aan pareltjes is en ziet hier een rol voor de gemeente weggelegd, samen met de buurt. Aanwijzing als beschermd stadsgezicht is wat de werkgroep betreft een optie.
De buurt stamt grotendeels uit de periode 1890-1920 (
moet zijn 1930, HtJ). Behoudens enkele panden in de Willemstraat en de Alexanderstraat en één pand op de Mauritsweg staan er geen officiële monumenten, de wijk als zodanig is evenmin beschermd.

Leuk hè?

Nou eens kijken wat de gemeente gaat doen.

Naar boven