Dubbeldamseweg; de levensader van de wijk 6

Winkels in het oudste rijtje 3

In het eerste bovenhuis van links in de rij, nr 76 (toen 56), kwam kort voor 1922 Pieter Martens (geboren 1895 in Groningen) wonen. Hij was kapper van beroep en in 1920 in Dordrecht met een Groningse, Frouwkje Smit uit Oude Pekela, getrouwd. Hij werkte waarschijnlijk in de binnenstad. In 1930 zag hij zijn kans schoon om voor zichzelf te beginnen. In december kreeg hij toestemming het hele pand nr 58 (nu 80-82) te wijzigen in een bedrijf met bovenwoning. Hij begon daar een ‘handel in parfumerieen en toiletartikelen’ en werd er ‘dames- en heerenkapper’. Hij liet de pui aanpassen en binnen kwam aan de straatzijde de winkel en achterin de salon. Het architectenbureau Bakker en Van Herwynen zorgde voor het ontwerp (waarbij de bovenwoning nog verder werd gemoderniseerd) maar wie de verbouwing heeft gedaan is niet bekend. Zodra het werk in 1931 achter de rug was trok het gezin van kapper Martens, met vrouw en twee kinderen, vanuit het buurhuis zelf in de bovenwoning.

Het gezin Martens in ca 1926, dus toen ze nog in nr. 56 rood woonden. De fotolocatie was echter de studio van fotograaf Beerman aan het Vrieseplein

Tot voor kort is het al die tijd een (heren)kapperszaak gebleven. Piet Martens stopte in 1969 met de zaak en verhuisde naar Eindhoven. In dat jaar werd hij opgevolgd door Wim Groesbeek. Toen was er nog wel een tijdje winkel in het voorste deel, maar op den duur werd de hele benedenruimte als herenkapsalon gebruikt. Dat het een HEREN KAPPER was heeft nog tot voor kort in grote letters onder de etalage op de gevel gestaan. Kapper Groesbeek stopte er begin van de 21ste eeuw mee. Daarna heeft er nog enkele jaren een Turkse kapsalon in gezeten, maar die is verhuisd naar een kleiner pand een eindje verderop langs de weg, op nr. 126. Sinds die tijd wordt het huis in drieën bewoond door meestal jonge kamerbewoners.

De situatie in 2015, toen er allang geen kapper meer inzat

Het huis waar het meest recent een winkel inkwam was nr. 78. Toen wij er in 1988 tegenover kwamen  wonen werd het pand nog in tweeën bewoond. Er trok op een bepaald moment een nieuwe familie in de bovenwoning op nr. 76, die een lingerie-winkel begon op de begane grond. Er kwam geen etalage in, maar de beide oorspronkelijke ramen werden hiervoor gebruikt. Na een tijdje verhuisden ze en kwam het hele pand leeg te staan. Er gebeurden daar geheimmzinnige dingen tot de buurt op 8 augustus 2006 werd opgeschrikt door een uitslaande brand. Er bleek zonder dat iemand het in de gaten had een wietkwekerij gevestigd te zijn. Kortsluiting was de oorzaak. De brandweer was op tijd ter plekke en kon het huis redden. De gevel was echter wel ontzet en moest herbouwd worden. De eigenaar van het huis, die ook de doe-het-zelfwinkel de Hobbyhal een stuk verderop aan de weg runde, besloot dat zelf te doen. Ongeveer een jaar later was de gevel klaar, maar het is zeker geen voorbeeld van een geslaagde restauratie.

De fatale nacht…

Hoewel hij in baksteen is gemetseld zijn de stenen veel bleker dan de oorspronkelijke. Het metselen gebeurde wel in staand verband zoals in deze hele rij, terwijl bijna alle andere huizen in de wijk in kruisverband zijn gemetseld. Ook de gele speklagen zijn bewaard, maar die gele stenen zijn eveneens bleker. Boven de ramen zitten nu eenvoudige rollagen in plaats van strekken met aanzet-  en sluitstenen. De kozijnen van zowel ramen en etalage als de deuren zijn van kunststof. De daklijst is veel eenvoudiger geworden en toont iel in verhouding tot het andere huis met zo’n gevel, aan het einde van de rij. De verbouwing werd afgesloten met twee lange dakkapellen, één aan elke kant, die de zolder meer leefruimte gaven, maar er, eerlijk gezegd, niet uitzien.

De ‘reconstructie’ bijna klaar

Er kwam een door Turkse jongemannen gedreven satelliet-winkel in – Dreamsat – en boven werd verhuurd. De winkel liep niet echt goed en de jongens vertrokken. In 2017 vestigden de Roemeense varkensslager Florin Luca en zijn vrouw Joanna zich in het pand en gingen erboven wonen. Ze bouwden hun zaak voorzichtig op en breidden gestaag uit, tot ze nummer 88 moesten huren om hun voorraad kwijt te kunnen. Hun cliëntele weet hen, vooral in het weekend, goed te vinden. Ze komen vanuit heel Nederland en zelfs van over de Belgische grens naar de Dubbeldamseweg voor echte Roemeense producten. Het is hen gegund, maar het is wel jammer dat ze niet lang geleden hebben besloten voor alle ramen, de etalage en de winkeldeur donkergrijze rolluiken te plaatsen, die heel dikwijls dicht zijn en het pand een Belgisch, gesloten, uiterlijk geven. Zo zijn we het in Nederland niet gewend.

De gesloten gevel van nr 76-78 met de dakkapellen

Wordt vervolgd

Naar boven

8 gedachten over “Dubbeldamseweg; de levensader van de wijk 6”

  1. Het is idd een geweldig leuke slager met een heel lelijke uitstraling geworden. Die DHZ zaak heeft echt een hoop lelijke dingen in de wijk opgeleverd zonde…Zal ook met de opdrachtgevers te maken hebben gehad neem ik aan.

    Beantwoorden
    • Inderdaad, Lars. Maar de mannen van de Hobbyhal waren zelf de eigenaar van het huis en dus ook de opdrachtgever. Ik was toen nog niet zo bezig met de buurt, maar heb wel met de bouwer van de twee gediscussieerd over hun keuze. Ik heb helaas niet gevraagd of ze er een vergunning voor hadden…

      Beantwoorden
  2. De foto van de familie Martens is helaas niet genomen in hun eigen huis, maar in het fotoatelier van fotograaf Tollens/Beerman.
    En de oude 1e steen van nr 77-79 met jaartal is herplaatst in de nieuwe gevel, maar helaas op een te hoge en daardoor niet meer leesbare plek.

    Beantwoorden
      • Bedankt Henk voor deze interessante serie. Zo heb ik er eerlijk gezegd nooit naar gekeken.
        Er zitten helaas wel wat dissonanten in de door jou behandelde huizen aan de overkant helaas. Enfin ik heb er wel 25 jaar tot 1970 prettig gewoond met ons gezin met 7 kinderen in een klein arbeidershuisje op no. 120 voorbij de Bloemstraat. Ik had er al in 1965 willen vertrekken na mijn diensttijd maar mijn moeder deed een dringend beroep op mij om gezien mijn kostgeld te blijven en zo geschiedde. Succes met je missie !

        Beantwoorden
  3. Wat leuk om de beknopte geschiedenis van mijn opa en oma te lezen. Dat meisje is mijn moeder en het jongetje overleed op zijn zevende. Ik zelf ben vaak bij hen op bezoek geweest en kende het huis en salon dus erg goed.♡

    Beantwoorden
  4. O, hoe kom je trouwens aan die familiefoto. Ik heb het origineel maar die is aangevreten door zilvervisjes. Kun je mij die per mail sturen. Hij ziet er gaver uit.

    Beantwoorden

Plaats een reactie